p { font-family: providence sans pro; }

Van OVERleven naar LEVEN

Door jouw opvoeding en omgeving waarin je bent opgegroeid, leer jij als kind aan welke ‘regels’ je moet voldoen of wat eer nodig is om te overleven. Op basis daarvan ontwikkel je een overlevingsstrategie en overtuigingen (denk aan het levensscript vanuit de Transactionele Analyse) waardoor je je aan die regels kunt houden, zodat je al vanaf je baby-fase weet hoe je erkenning en aandacht kunt krijgen ofwel kunt overleven. Een heel mooi systeem! Alleen is dat systeem met die overtuigingen waarop jij jouw gevoel, gedachten en gedrag afstemt, gebaseerd op jóuw werkelijkheid TOEN en niet zozeer op dé werkelijkheid in het hier en NU . Hierdoor kunnen deze ook wel automatische reacties of vaste patronen genoemd, belemmerend werken. Je hebt al gaandeweg een systeem ontwikkeld waarin je hebt leren omgaan (of overleven) met stress, vaak gedreven door de emotie angst die wordt opgeslagen in je lichaam. Vanuit je eigen ontwikkelde levensscript zijn er bepaalde ‘drivers’ die jij dan inzet. Zie figuur 1 ‘The Drowning Person Diagram’ met boven water de verschillende drivers (contrainjuncties) die mensen kunnen inzetten en onderwater de overtuigingen (stoppers of injuncties) die daarbij kunnen passen. De titel van de het figuur zegt het al; bepaalde overtuigingen die je over jezelf kunt hebben kunnen je onderwater trekken of houden, de ontwikkelde drivers kunnen je bovenwater houden. Het helpt je overleven maar echt ontspannen en zelfsturend is het niet.

Figuur 1, bron: …. TA

De transformatie

Wellicht herken je het gevoel dat je het altijd goed of perfect wilt doen en graag anderen mensen tevreden houdt? Het helpt jou in tijden van stress maar kan je belemmeren in het dagelijks leven. Omdat je deze drivers ofwel overlevingstrategie ook inzet wanneer je gevaar of je onveilig voelt – getriggert door een gebeurtenis die je (on)bewust terugbrengt naar het gevoel dat je had als kind of bij een trauma – terwijl er geen ‘echt’ gevaar is. Het alarmsysteem van jouw lichaam wordt als het ware actief vanwege de opgeslagen emotie angst in je lichaam dat getriggert wordt. Dat is een belangrijk signaal om niet te negeren. Echter is het niet altijd nodig om het hele leger erbij te halen ter verdediging waardoor je vanuit overleving gaat handelen. Daar ben je vaak niet eens bewust van. Het is daarom van belang te onderzoeken wat jóuw overlevingsstrategie is die je vaak onbewust inzet, welke overtuigingen hierachter zitten en te ontdekken wie jij wilt en kunt zijn zonder die belemmerende overtuigingen. Daar help ik je graag bij! De manier waarop stem ik af op jouw wensen en mogelijkheden; van (tafel of familie) opstelling en systemische vragen tot zijnsgerichte coaching of werkdesign.

Between you and me…

Begin bij YOU in contact met ME zodat jij gezien en gehoord wordt. Tussen jou en mij mag en kan alles bestaan en gezegd worden. Belangrijker nog, het blijft ook tussen jou en mij. Het gaat ook over jou en je kind, jou en de ander of dit nu je partner is, vader of moeder van je kind, je eigen ouders, familie, vrienden of collega’s. Between YOU and ME vindt de uitwisseling plaats, de verbinding en het emotionele proces dat een basis vormt voor de (werk)relatie. Its all about connecting.