p { font-family: providence sans pro; }

Overbrug je wachttijd bij GGZ of JGZ

Lange wachttijden voordat je hulp krijgt voor psychologische ondersteuning voor jezelf, voor je kind of gezin. Helaas is de vraag voor de juiste psychologische begeleiding groot, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het aanbod voor ondersteuning mét vergoeding (voor de ziektekosten) lijkt niet passend en beperkt. Hierdoor kom je vaak op een lange wachttijd voor passende ondersteuning om hulp te krijgen bij je mentale en vaak fysieke problemen. Meestal kom je van ver en heb je eindelijk die stap gezet om meer aan zelfzorg te doen. Dit heb je al lange tijd alleen gedaan totdat je inzag dat je wel wat externe hulp kon gebruiken van een professional. Of je kind heeft diagnostiek nodig en/of behandeling samen met ouders en eventuele broers en zussen. Eindelijk heb je die stap durven nemen om de belemmeringen en lastige gebeurtenissen te delen met een professional. Dan krijg je te horen dat er geen plek is voor jezelf of je kind. Dit voelt al gauw als een afwijzing, een stap terug. Je komt op een wachtlijst voor een intake. Onzekerheid, angst en wanhoop kunnen elkaar afwisselen.

Wat kun je doen bij lange wachttijd GGZ of JGZ?

  • Zoek contact met je zorgverzekeraar: vraag of er ergens anders een korter wachttijd is of bezoek de website: https://wegvandewachtlijst.nl/;
  • Vraag een gesprek bij de praktijkondersteuner van je huisarts (POH-GGZ): daar kun je soms al advies en ondersteuning krijgen;
  • Zoek andere steun en praat erover; erover praten met vrienden of familieleden kan opluchten of zoek een coach waarmee je tijdelijk je wachttijd kunt overbruggen.

Een goed begin is het halve werk

Als systemisch coach kan ik met je meekijken/sparren door je problemen in kaart te brengen en meer bewustwording te creëren van je belemmeringen én wensen. Het bespreken en visueel in beeld te brengen van de situatie door bijvoorbeeld een tafelopstelling, kan al verlichting of inzicht geven hoe je met problemen om kunt gaan. Het laat vaak snel zien welke keuzes je hebt en vanuit welke belemmerende patronen jezelf of als gezin handelt. Door bewustwording en reflectie hierop kun je al vaak de eerste stappen nemen naar verandering van je huidige situatie. Het is laagdrempelig en op maat wat bij jou of jouw situatie past. Als je dan toch nog de ondersteuning van de GGZ of JGZ nodig hebt ben je beter voorbereid op alle vragen voor de intake en de richting die je op wilt gaan. Een goed begin is het halve werk!